Schimmelinfectie besmettelijk

Is een schimmelinfectie besmettelijk?

Er wordt vaak gedacht dat een schimmelinfectie besmettelijk is. En dit klopt ook wel. Het is echter niet alleen de schimmel zelf die de schimmelinfectie besmettelijk maakt.

Schimmelinfectie besmettelijkBij een schimmelinfectie worden schimmelsporen gevormd. Dit zijn hele kleine zaadjes die alleen met een microscoop te zien zijn. Uit de sporen kunnen weer nieuwe schimmels worden gevormd. Dit is de manier waarop een schimmel voortplant en wat een schimmelinfectie besmettelijk maakt. Deze schimmelsporen worden namelijk samen met huidschilfers en haren aan de omgeving afgegeven. In de omgeving kunnen deze sporen erg lang overleven.

Uiteindelijk kan iemand anders dan met deze schimmelsporen in contact komen en een schimmelinfectie oplopen. In contact komen met deze sporen kan op allerlei manieren aangezien iemand overal sporen kan verliezen. Contact vermijden is volgens gezondheidsblogger Inge bijna onmogelijk – maar dat wil niet zeggen dat je sowieso geïnfecteerd zal raken, natuurlijk.

Natuurlijk is ook de huid van een persoon met een schimmelinfectie besmettelijk.

Daar zit immers de schimmel die de sporen afscheidt. Ook bij een dier kan een schimmelinfectie besmettelijk zijn voor andere dieren en voor mensen. Van beland is wel om te realiseren dat schimmels overal voorkomen, normaal ook op de huid.

De huid moet aangetast zijn of er moet sprake zijn van een verminderde weerstand, wil een schimmel daadwerkelijk een infectie veroorzaken.